CDA'er haalt hard uit naar moslimleiders

GizmoRulez en Bard_Yttap tipten FOK! via de nieuws-submit, waarvoor dank!

Icoon politiek binnenland nieuws De partijvoorzitter van de CDA, Van Bijsterveldt, heeft tijdens een partijconferentie opvallend harde kritiek geleverd op de politieke en geestelijke leiders van de islam in Nederland. De leiders zouden zich niet genoeg distantiëren van gebeurtenissen die niet stroken met de beginselen van een democratische rechtsstaat, zoals eerwraak, discriminatie van vrouwen en terreur.

"De zorg en angst die in de samenleving heersen, met name over de fundamentalistische islam, wordt al met al toch onvoldoende diepgravend ontkracht door politieke en geestelijke moslimleiders", zo zei Van Bijsterveldt. Ze gaf toe dat het voor de moslims "vreselijk" is om zich steeds te moeten verdedigen tegen beelden en ideeën die ze zelf oproepen.

De uitspraken van Van Bijsterveldt zijn opvallend te noemen, omdat CDA-partijvoorzitters normaliter terughoudend zijn in het doen van gepeperde uitspraken op politiek gebied. Toch zijn er volgens haar goede mogelijkheden om de dialoog aan te gaan, maar dan moet er wel aan de voorwaarde worden voldaan dat de moslims zich verbinden met de Nederlandse democratie, haar wetten en regels.

Van Bijsterveldt erkende dat er reeds initiatieven zijn ontplooid binnen de moslimwereld om met name afstand te nemen van de fundementalistische Islam. Toch blijven er volgens haar teveel onduidelijkheden over de vraag hoe de uitgangspunten van onze rechtsstaat, maar ook de islamitische notie dat "in zaken van geloof geen dwang kan zijn, zich verhouden tot teksten die uitdrukken dat de rol van de vrouw ondergeschikt is aan die van de man, dat geloofsafvalligheid verboden moet zijn en eigenlijk zou moeten worden gestraft en over de rol van de islamitische sharia met haar regels en wetten."

Wanneer moslimleiders duidelijker en meer afstand nemen van de excessen en regels die niet sporen met de democratische rechtsstaat, is het goed mogelijk dat het vertrouwen van autochtonen in de islam zal groeien. Ook zal er dan een draagvlak binnen de moslimgemeenschap voor democratie en rechtsstaat ontstaan, aldus Van Bijsterveldt.