VVD wil referendum over toetreding Turkije

Bard_Yttap en GizmoRulez hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Regeringspartij VVD wil een referendum over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Dit heeft fractievoorzitter Jozias van Aartsen vandaag gezegd. Premier Balkenende liet vandaag na de ministerraad weten tegen een referendum over de kwestie te zijn.

Volgens Van Aartsen kan een volksstemming de kloof tussen burger en politiek wat betreft de Europese Unie en de eventuele uitbreiding verkleinen. Balkenende meent echter dat besluiten moeten worden genomen binnen de "representatieve democratie": de regering en het parlement.

Er is de laatste tijd veel discussie over het wel of niet toetreden van Turkije tot de EU. Zo is oud-Europees commissaris en voormalig VVD-leider Frits Bolkestein fel tegen, maar een groep van vooraanstaande Europese politici meent weer dat Turkije wél moet toetreden; het zou goed zijn voor de economie.

Turkije is al vijf jaar kandidaat-lid. In december wordt besloten of het land al dan niet mag toetreden. Als wordt besloten met toetredingsonderhandelingen te beginnen zal het echter nog jaren duren voor Turkije werkelijk bij de EU komt.