'Turkije bij EU goed voor economie'

Volgens een groep van vooraanstaande Europese politici, onder wie oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-eurocommissaris Van den Broek, moet Turkije bij de Europese Unie komen omdat dit grote politieke als economische voordelen heeft. De groep doet een beroep op de Europese regeringsleiders, wanneer de Europese Commissie in oktober ook stelt dat Turkije klaar is voor gesprekken, een besluit over onderhandelingen met Turkije over het EU-lidmaatschap niet langer uit te stellen.

Op 6 oktober komt de EU met een rapportage over de voortgang in Turkije. Eurocommissaris Verheugen (uitbreiding) liet vandaag al weten tevreden te zijn over de ontwikkelingen in het grotendeels in AziŽ gelegen land. Historisch gezien heeft Turkije altijd al nauwe banden met Europa en het westen onderhouden. Ook maakt het al jaren deel uit van de NAVO.

Turkije vroeg al in 1963 het EU-lidmaatschap aan. Het land zit echter nog steeds in de wachtkamer, vooral omdat veel politici geen overwegend islamitisch land bij de EU willen. De groep van vooraanstaande politici meent echter dat Turkije een seculiere staat is, die geloof en staatszaken voldoende scheidt. Door de onderhandelingen met de EU aan te gaan, wordt dat seculiere karakter alleen maar meer versterkt, zo stelt zij in een verklaring.

De voorzitter van de groep vooraanstaande politici, de Finse ex-president Ahtisaari, stelt verder dat onderhandelingen met Turkije zullen leiden tot nog meer hervormingen op democratisch en humanitair vlak. Hij gaf wel toe dat de gesprekken met Turkije nog zeker 10 jaar in beslag kunnen nemen.