'Arnie moet geschiedenis gaan leren'

Stauffenberg had ons via de nieuws-submit te melden:

In Oostenrijk is door politici en historici met verbazing gereageerd op de uitspraken die de Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger vorige week tijdens de Republikeinse Conventie deed over het volgens hem communistische verleden van zijn geboorteland. Volgens Arnie had hij met eigen ogen Russische tanks gezien, maar volgens de historici kan dat helemaal niet.

"Het is een feit dat hij als kind geen sovjet-tank kan hebben gezien in Steiermark" (het bondsland waar hij woonde), aldus historicus Stefan Karner in het dagblad Der Kurier. Steiermark behoorde namelijk met Karinthië tot de Britse bezettingszone. In juli 1945, twee jaar voor Schwarzeneggers geboorte, verlieten de laatste Russen het gebied. Wel acht Karner het mogelijk dat Schwarzenegger getekend is door de angst die het rode gevaar veel Oostenrijkers in die tijd inboezemde. "Veel mensen hadden nog nooit een Rus gezien maar kenden toch een panische angst" , aldus de historicus.

Een andere historicus, Martin Polaschek, verbaasde zich over Schwarzeneggers bewering dat Oostenrijk na de terugtrekking van de Sovjets "een socialistisch land" werd. In de jaren zeventig kende Oostenrijk vrijwel continu coalitieregeringen waarin de conservatieve VP de bondskanselier leverde. Schwarzenegger verliet het land in 1968, in een periode dat de VP zelfs alleen aan de macht was. "Hij verwart een vrij land met een socialistisch land", aldus Polaschek.

De minister van Binnenlandse Zaken, Ernst Strasser van de VP, raadt Schwarzenegger aan om nog maar eens in de geschiedenisboeken te duiken. Tevens haalde hij uit naar de sociaal-democratische SP, die Oostenrijk in de tweede helft van de jaren zeventig regeerde, door te zeggen: "Het is de opgave van deze regering om de fouten te herstellen die toen zijn gemaakt."

-
Zie ook dit artikel van FoxNews