Fractie: 'VVD lijdt aan Fortuyn-trauma'

De VVD lijdt aan een Fortuyn-trauma. De liberalen hebben de periode waarin Pim Fortuyn de Nederlandse politiek op zijn kop zette nooit goed verwerkt. Waar de PvdA na de opkomst van Fortuyn de bakens verzette en wijzigingen doorvoerde in de organisatie en standpunten is de VVD ten onrechte doorgegaan alsof er nauwelijks iets was veranderd.

Dit is de conclusie die de Kamerfractie van de liberalen op een fractieweekend in Wassenaar heeft getrokken. "Met Wilders is de bom gebarsten. We hebben in Wassenaar een eenheid gesmeed en gaan nu met elkaar inhoudelijke politiek bedrijven", meent fractiesecretaris Jan Rijpstra. De liberalen waren volgens de fractie de afgelopen jaren een slapende vulkaan, die met het vertrek van Kamerlid Wilders uit de fractie tot uitbarsting is gekomen.

Volgens Rijpstra heeft de VVD onvoldoende ingespeeld op de maatschappij die sinds Fortuyn is ontstaan. "Iemand staat op en bedrijft op een heel andere manier politiek. Er ontstaat een maatschappij waarin iedereen alles mag zeggen wat hij of zij denkt en vindt. Op de radio, televisie en via e-mail. Daar hebben we als VVD veel te weinig over gesproken en niet goed op ingespeeld."

'Nog meer op de inhoud'
Fractieleider Jozias van Aartsen, afgelopen december nog tot beste politicus van 2003 gekozen, en vice-premier Gerrit Zalm moeten meer het land in om met de achterban in discussie te treden over belangrijke VVD-thema's als veiligheid, integratie en mobiliteit. Zalm zal daarbij het kabinetsbeleid uitdragen. "We gaan ons nog meer op de inhoud richten", aldus Rijpstra.

Jozias van Aartsen
Jozias van Aartsen op het fractieweekend in Wassenaar