Appingedam mag geen glasvezelnet aanleggen

Icoon Digital nieuwsEen kort geding van energiebedrijf Essent heeft ertoe geleid dat de gemeente Appingedam niet mag beginnen met het aanleggen van een eigen glasvezelnet. De rechter in Groningen heeft dat vrijdag bepaald. Essent meende dat de aanleg in strijd met de wet is, omdat er sprake is van staatssteun aan commerciële exploitanten.

De gemeente vond dat zij voor het algemeen belang infrastructuur mag aanleggen. Daarbij zou er over de exploitatie nog geen definitief besluit zijn genomen. Volgens Europese regelgeving is de aanleg van infrastructuur geen verantwoordelijkheid meer voor een overheid op het moment dat er minimaal twee internetaanbieders zijn in een gemeente. In Appingedam zijn Essent en de KPN actief.

Daarbij zou de gemeente met de aanleg het handelsverkeer tussen de Europese lidstaten ongunstig beïnvloed hebben, doordat de aanleg en een deel van de exploitatie onderhands is uitbesteed. Volgens de rechter moeten dergelijke opdrachten internationaal uitbesteed worden.

Amsterdam
Volgens Het Parool zet de uitspraak soortgelijke Amsterdamse plannen onder druk. Advocaat Winfred Knibbeler van Essent meent dat de stad eerst toestemming dient te vragen aan de Europese Commissie. De procedure kan echter meer dan een jaar duren. "Het is daarbij nog maar de vraag of Amsterdam die toestemming ooit krijgt", verwacht de advocaat. De investering van de gemeente zou op staatssteun kunnen duiden.