Enorme orkaan Frances bereikt Florida

De orkaan Frances die momenteel Florida teistert is enorm in omvang. De orkaan is wat betreft het oppervlak net zo groot als de staat Texas, tweemaal zo groot als Nederland en tweemaal zo groot als de tropische storm Charley die Florida drie weken geleden trof. De doorsnee bestrijkt zo'n 600 km. Er zijn windsnelheden gemeten van meer dan 200 km/uur. Gemiddeld is de kracht zo'n 170 km/uur.

Meteorologen maken zich vooral zorgen over de trage snelheid waarmee de orkaan over Florida trekt. Daardoor is de wateroverlast door slagregens veel erger dan normaal. De schade is op dit moment al aanzienlijk. Boten zijn op het land geblazen en veel huizen zitten zonder stroom.

De orkaan beslaat een uitzonderlijk groot gebied en teistert de oostkust van Florida over zeker 350 kilometer, van Cape Canaveral tot Miami. Frances raast over Florida met volgens ooggetuigen hier en daar een tornado.

Uit veiligheidsoverwegingen zijn in totaal 2,5 miljoen burgers geëvacueerd.

Frances heeft vrijdag en zaterdag op de Bahama's aan ten minste twee personen het leven gekost en veel schade aangericht.


De grootte van Frances gezien door het oog van radarbeelden


--
Hurricane Tracker