Hoofddoek voor Iraanse etalagepoppen

Icoon Buitenlands nieuws In de Iraanse hoofdstad Teheran hebben gisteren zo'n vijfhonderd conservatief-islamitische mensen geprotesteerd tegen het dragen van 'modieuze vrouwenkleding'. De demonstranten riepen de overheid op strenger te gaan toezien op vrouwen die te kleurige en te strakke kleding dragen.

Iran staat bekend om haar naar streng islamitische regels ingerichte maatschappij. Sinds de verkiezing van de hervormingsgezinde president Khatami, in 1997, zijn de kledingvoorschriften in Iran voor vrouwen iets vrijer geworden. Gevolg is dat steeds meer meisjes en jonge vrouwen zwaar opgemaakt zijn, strakke jasjes dragen, alsmede glittersieraden en fel gekleurde hoofddoekjes.

Toen in mei jongstleden de conservatieven in het Iraanse parlement weer in de meerderheid waren, werd het roer omgegooid. Zo kondigde de overheid al diverse maatregelen aan om vrouwen te bewegen tot een meer 'bescheiden' kledingstijl. Zo moeten sinds kort ook etalagepoppen van een hoofddoek voorzien zijn.

De demonstranten vinden de aangekondigde maatregelen niet ver genoeg gaan. "Wij protesteren tegen straatprostitutie en ondeugd. We haten meisjes die zich zo opgedirkt op straat begeven", aldus een vrouwelijke demonstrant van middelbare leeftijd. Niet alleen mannen liepen mee in de demonstratie, maar ook meer dan honderd vrouwen, getooid in de bedekkende zwarte chador, de overjas met hoofddoek.



Vrouwen met chadors