Wilders gaat voor rechts-conservatieve partij

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Het bij de VVD opgestapte Kamerlid Geert Wilders is van plan een eigen partij op te richten. Volgens Wilders moet het een 'betrouwbare rechts-conservatieve partij' worden. Wellicht dat hij deze kabinetsperiode in de Kamer wat gaat samenwerken met de LPF'ers Hilbrand Nawijn en Joost Eerdmans, met wie hij het goed kan vinden, maar verder wil hij niets met de LPF als partij van doen hebben. De LPF heeft Wilders een fractiemedewerker aangeboden als ondersteuning van zijn eenmansfractie. Of Wilders dit aanbod aanneemt is nog onzeker. Met de LPF-fractie heeft Wilders overigens geen problemen.

De ex-VVD'er was voor hij de VVD verliet al in gesprek met de conservatieve Edmund Burke Stichting. De politicus zegt alleen al gisteren twintig sollicitatiebrieven te hebben gekregen van mensen die met hem een partij op willen richten. ''Ik ga uitzoeken welke reacties serieus zijn en welke van gelukszoekers zijn''.

Extreem-rechts
VVD-commissaris van de Koningin uit Friesland, Ed Nijpels, zei gisteren dat de partij die de ex-VVD'er wil oprichten in de buurt komt van een extreem-rechtse partij. "Dat kan bijna niet anders," aldus Nijpels. Wilders noemt dit nonsens: ''Mijn standpunten zijn scherp maar fatsoenlijk. Mijn punten vallen binnen de rechtsgeldigheid.''

Binnen de VVD is verder woedend gereageerd op het feit dat Wilders, die met de verkiezingen 5.000 voorkeurstemmen kreeg (veel te weinig voor een rechtstreekse zetel) zijn zetel blijft innemen. ''Gelegaliseerde diefstal'' noemde VVD-minister Hoogervorst van Volksgezondheid het zelfs.

Door het verdwijnen van Wilders uit de fractie houdt de coalitie van CDA, VVD en D66 nog slechts een meerderheid van 77 zetels over. Premier Balkenende acht dat nog steeds genoeg, zeker omdat geregeld oppositie partijen het beleid ook steunen. Het vertrek van Wilders is de eerste keer ooit dat de VVD een fractielid verliest.

Kansen
Opiniepeiler Maurice de Hond ziet kansen voor Wilders in het politieke spectrum, maar dan moet hij niet alleen blijven. Wanneer hij een goede conservatieve partij om zich heen weet te bouwen - bijvoorbeeld met mensen uit de Edmund Burke stichting, Joost Eerdmans en anderen - zou hij 50% van de LPF-aanhang en 25% van de VVD-kiezers kunnen trekken, hetgeen al snel 10 zetels oplevert. Een conservatieve beweging zou het ook goed doen als tegenstander bij het komende referendum over de Europese Grondwet. De huidige grote politieke partijen zijn daar namelijk allemaal voorstander van.

Wilders uitspraken spitsten zich het laatste jaar voornamelijk toe op de islam en op de toetreding van Turkije tot de EU. Met leuzen als ''Als ik minister was, zou ik het verbod op hoofddoekjes een dag na mijn installatie laten ingaan. En laat daarna de hoofddoekjes maar wapperen op het Malieveld. Ik lust ze rauw'', ''Thuis lopen moslims maar met hoofddoekjes om en slachten ze hun schapen, daarbuiten gedragen ze zich als ieder ander'', ''Ik ga er als eerste met cement en stenen heen om die moskeeën dicht te metselen'' en Turkije mag nóóit bij de EU'', maakte hij zich bij de rechterflank van de VVD populair. Bij de gematigder ingestelde VVD'ers kon hij echter weinig goed doen.