[update] "Moeders moesten kind kiezen"

DopeBoy had ons via de nieuws-submit te melden:

Hoewel de officiële Russische bronnen melden dat gijzelnemers in de Noord-Ossetische stad Beslan 328 mensen, onder wie 140 kinderen, in een school gevangen houden, spreekt de lokale bevolking dit tegen. Volgens hen zijn er zeker 1000 mensen gegijzeld.

De ouders, die soms al sinds het begin van de gijzeling onafgebroken buiten de school staan te wachten, rekenen voor dat de school elf jaargangen telt, dat er per jaargang drie klassen zijn, waarin per klas zeker twintig kinderen zitten. Dat komt neer op zeshonderd gegijzelde leerlingen, de gevangengenomen ouders en leraren niet meegerekend.

Na de eerste vrijlating van gistermiddag, waarbij ook een enkele maanden oude baby het pand mocht verlaten, heeft zich nog geen verbetering voorgedaan in de toestand. De vijftien tot twintig gijzelaars weigeren voedsel, water en medicijnen. De rebellen blijven zo nu en dan in het rond schieten en zouden rond het schoolgebouw mijnen aangebracht hebben.


Een militair brengt de zojuist vrijgelaten baby Alina in veiligheid


Update 11.27 uur: Moeders moesten kind kiezen
De dertig gijzelaars die gisteren door de rebellen zijn vrijgelaten verklaren dat sommige moeders voor een onmogelijke keuze werden gesteld. Ze mochten het schoolgebouw verlaten, maar slechts één kind meenemen. Voor moeders die met meerdere kinderen opgesloten zaten volgde een zware beslissing.

De 27-jarige Zalina werd samen met haar tweejarige zoontje Alan en zesjarige dochter Alana gegijzeld. Toen ze hoorde dat ze naar buiten kon, probeerde ze net te doen of haar dochter het kind van haar schoonzus was, maar de gijzelnemers doorzagen de truc en Zalina moest haar dochter achterlaten. "Hoe kon ik kiezen? Mensen zeggen dat ze blij zijn dat Alan en ik naar buiten konden, maar hoe kan ik gelukkig zijn als mijn dochtertje nog binnen is", aldus de vrouw.

De vrijgelaten gevangenen verklaren dat de gijzelaars eerst water uit de kraan mochten drinken maar dat daarmee gestopt moest worden toen duidelijk werd dat de rebellen geen hoge functionaris te spreken zouden krijgen. De baby's mochten mondjesmaat met wat melkpoeder gevoerd worden.

Volgens Zalina werden vlak na de inval twintig mannen de zaal uitgeleid, de volgende dag kwamen er tien terug. Ze vermoedt dat de andere tien gedood zijn. Ook zouden twee vrouwelijke gijzelnemers zichzelf opgeblazen hebben, hun daad werd in ieder geval door de mannelijke leden geprezen tegenover de gevangenen.