[update] Geert Wilders stapt uit VVD-fractie

VVD-Kamerlid Geert Wilders heeft besloten de VVD-fractie te verlaten. Hij blijft wel in de Kamer. Het omstreden Kamerlid had vanavond een gesprek met fractievoorzitter Van Aartsen, vice-premier Zalm en partijvoorzitter Van Zanen. VVD-fractieleider Van Aartsen sprak na afloop van een dramatisch besluit.

Eerder op de dag had Van Aartsen nog de hoop uitgesproken op een 'positieve uitkomst' van het gesprek. Wilders liet vooraf weten dat hij wil dat er 'een eind komt aan deze soap'. "Ik ben het geneuzel meer dan zat", meende de Limburger.

De breuk vindt zijn oorzaak in herhaaldelijke scherpe uitspraken van het Kamerlid. Enkele maanden geleden publiceerde Wilders samen met fractiegenoot Oplaat een tienpuntenplan, waarin een pleidooi werd gevoerd voor een rechts-conservatieve koers van de liberalen. De discussie tussen Wilders en Van Aartsen spitste zich met name toe op de vraag of Turkije ooit lid kan worden van de EU. Nee, stelt Wilders, waarmee hij zich weigert te conformeren aan het fractiestandpunt waarin een toetreding op termijn onder voorwaarden wordt geaccepteerd.

Update 0:41 uur
Wilders noemde het besluit om uit de VVD-fractie te treden 'diep triest'. "Ik neem vandaag afscheid van een club waar ik 20 jaar actief voor ben geweest en het raakt me in mijn ziel." Wilders zal als éénmansfractie doorgaan. Op termijn wil hij een nieuwe rechtse beweging oprichten die zich richt op de kiezers aan de rechterkant van de politiek. Aansluiting bij de LPF sloot hij uit.

Fractieleider Van Aartsen zei 'alles te hebben gedaan om Wilders binnenboord te houden'. Hij ontkende dat aan het Kamerlid een ultimatum was gesteld. Volgens Van Aartsen was Turkije niet de kern van het probleem. "Het gaat erom dat de fractie als team kan functioneren", aldus de VVD'er.


Geert Wilders