Protest 'multicul geweld' in Leeuwarden

Pashm had ons via de nieuws-submit te melden:

De extreem-rechtse Nationale Alliantie gaat aanstaande zaterdag in Leeuwarden demonstreren tegen, zoals ze dat zelf omschrijven, 'multicul geweld'. Vanwege verwachte ordeverstoringen, er zijn tegendemonstraties gepland, mag de alliantie geen route door de binnenstad lopen. Om 11:00 uur mogen ze stilstaand hun protest laten horen op het Beursplein.

Ook de tegendemonstranten mogen niet door de stad lopen. Zij hebben om 14:00 op hetzelfde Beursplein toestemming om hun tegengeluid te laten klinken.

De Nationale Alliantie (NA) zal zo'n 50 tot 100 aanhangers trekken, verwacht voorman Hendrik Sybrandy. Hoeveel opkomst de tegenstanders verwachten, waaronder de Internationale Socialisten, Keer het Tij, Home on Earth en de Socialistische Partij (SP), is niet geheel duidelijk.

Directe aanleiding voor het protest van de NA is het in brandsteken van een meisje door haar Iraaks-Koerdische vriend Awa, alsmede de schietpartij bij asielzoekerscentrum Burmania. ''We zijn het zat! Gasten dienen zich als gasten te gedragen of anders terug te gaan naar het land van herkomst'', zo schrijft de beweging.

De tegenstanders vinden het schandalig dat de NA de misdaad van Awa misbruikt om haar extreem-rechtse standpunten te kunnen uitdragen. ''Onvervalste ophitsing'' zelfs, volgens de SP.