Man belt 21.000 keer voor niets 112

ircle had ons via de nieuws-submit te melden:

In Beverwijk heeft de politie een 24-jarige man opgepakt die de afgelopen tijd maar liefst 21.000 keer zonder reden naar het alarmnummer 112 had gebeld. In mei 2003 begon de man met zijn vreemde hobby, sindsdien belde hij soms wel tweehonderd keer per uur naar het alarmnummer. Bij zijn arrestatie werden vijf mobiele telefoons in beslag genomen.

Reden om de telefonisten lastig te vallen was pure verveling aan de kant van de man. Waarom het zo lang heeft moeten duren voordat de man in de kraag kon worden gegrepen, kon een woordvoerder niet zeggen. Hij wilde wel kwijt dat het arresteren van misbruikers een erg lastige en tijdrovende klus is.

Dit jaar zijn al dertig bellers door het KLPD opgespoord. De mensen die misbruik maakten van het alarmnummer kregen een geldboete, taakstraf of voorwaardelijke hechtenis. Enkele jonge verdachten werd een zogenoemde verbeteringstraining opgelegd.

De laatste jaren wordt door de politiedienst ook de zeer succesvolle geautomatiseerde terugbelactie ingezet. Mensen die misbruik maken van 112 krijgen een sms- of voice-bombericht terug. In totaal werden er dit jaar al 30.000 sms- en 25.000 voice-bomberichten verstuurd. Met succes, de ontvangers pasten hierop hun belgedrag bijna altijd aan.