Man spuit melk uit oog bijna 3 meter ver

Ilker Yilmaz uit Turkije is er woensdag in geslaagd om een straal melk vanuit zijn linkeroog maar liefst 2 meter en 79,5 centimeter weg te schieten. Hij hoopt dat het zal worden erkend als een nieuw wereldrecord, het officiële record staat met 2 meter 61 op naam van de Canadees Mike Moraal.

De 28-jarige Yilmaz was zeer blij met zijn geslaagde poging: "Ik ben blij en trots dat ik Turkije in de recordboeken kan krijgen, ook al is het voor het zo ver mogelijk spuiten van melk." De man goot wat melk in zijn hand, snoof dit op met zijn neus en spoot het vervolgens uit zijn oog door zijn ooglid met zijn vinger naar achteren te bewegen. Hij vertelde dat dit mogelijk is dankzij een afwijking aan zijn traanklier, een afwijking die slechts enkele mensen op de wereld zouden hebben.

Yilmaz kwam er vele jaren geleden bij toeval achter dat hij deze 'gave' bezat: "Toen ik aan het zwemmen was met mijn vrienden merkte ik op dat er water uit mijn oog spoot." Hij kwam echter pas drie jaar geleden tot de ontdekking dat er een record was voor het zo ver mogelijk spuiten van melk met het oog. Toen sloeg hij echt aan het oefenen.

Twee jaar geleden zou hij het record al eens verbroken hebben, maar toen waren er geen getuigen die aan de richtlijnen voldeden aanwezig bij zijn prestatie. Deze keer werd Yilmaz gesponsord door een Turks zuivelbedrijf en was er een imam aanwezig. Bij zijn derde poging was het raak.

Er was geen vertegenwoordiger van Guinness World Records, de organisatie die allerlei wereldrecords bijhoudt, aanwezig. Guinness wacht nu op een bewijs van Yilmaz. "Het is goed om te horen dat het record misschien is verbroken, we zien er naar uit om bewijs van hem te ontvangen", aldus Sam Knights, één van de vertegenwoordigers van Guinness.


Ilker Yilmaz in actie


Foto: AP