'Franse journalisten komen snel vrij'

Icoon Irak nieuws De twee Franse journalisten die in Irak gegijzeld worden, worden in de 'komende uren' vrijgelaten. Dat meldde het staatspersbureau van JordaniŽ dinsdagavond op gezag van 'welingelichte bronnen'. De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Marwan Muasher beloofde zijn Franse collega Michel Barnier eerder op de dag nog al zijn contacten te zullen gebruiken om een vrijlating voor elkaar te krijgen.

Het Arabische televisiestation al-Arabiya meldde dinsdag ook op basis van 'anonieme bronnen' dat de vrijlating van de Fransen nabij zou zijn. De hoogste religieuze raad voor soennitische moslims van Irak was echter minder positief. Volgens een woordvoerder lukte het de raad niet contact te leggen met de ontvoerders waardoor de leden vrezen voor het leven van de twee.

De twee Franse journalisten zijn ontvoerd door het Islamitische Leger van Irak, een groep die vorige week nog een Italiaanse journalist om het leven bracht. De ontvoerders eisten zaterdag de afschaffing van het hoofddoekjesverbod op Franse scholen. Frankrijk kreeg hiervoor 48 uur, maar maandag werd dit ultimatum met nog eens 24 uur verlengd.

De Franse regering kwam zondag naar aanleiding van de ontvoering in een crisisberaad bijeen. De Franse president Jacques Chirac zei later er alles aan te zullen doen om de journalisten vrij te krijgen, behalve dan het opheffen van de gewraakte wet. De ontvoering kwam extra hard aan omdat Frankrijk al van het begin af aan een van de grootste tegenstanders van de oorlog in Irak was.

Moslimorganisaties in Frankrijk, die voor het grootste deel tegen het hoofddoekjesverbod zijn, hebben de ontvoering scherp veroordeeld. Ook shi'itische en soennitische geestelijken in Irak, waaronder medewerkers van Al-Sadr, hebben de ontvoerders opgeroepen de twee vrij te laten. Er kwam bovendien steun uit onverwachte hoek; zowel de Palestijnse terreurorganisatie Hamas als de Palestijnse president Yasser Arafat riepen op tot vrijlating.