Muziek moet walvis weglokken van stuwmeer

junkieXXXL en Esposa hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuws Deskundigen proberen de walvis die vorige week de waterinlaat van een waterkrachtcentrale inzwom met verwoede pogingen naar buiten te lokken. Als nieuwste 'aas' worden nu geluidsopnames van andere walvissen gebruikt. De deskundigen hopen dat de walvis de geluiden zal volgen en zo het stuwmeer van de elektriciteitscentrale uit zal zwemmen.

Toen de walvis vorige week de inlaat van de centrale inzwom, is die meteen stilgelegd om letsel aan de walvis te voorkomen.

Vooraf waren de deskundigen bang dat het dier de opnames van walvisgeluiden niet zou verstaan, omdat de opnamen afkomstig zijn uit de Grote Oceaan en het dier zelf uit de Atlantische Oceaan komt. Toch lijkt de aanpak te werken, want de walvis is de geluiden volgens Canadese media al vier kilometer gevolgd. Voorlopig blijft de zes meter lange bultrug echter weigeren de sluisdeuren van het stuwmeer uit te zwemmen.

Het is niet voor het eerst dat de geluiden van walvissen worden gebruikt om een verdwaald exemplaar mee te lokken. In 1985 zwom een bultrug al eens tachtig kilometer achter een groep wetenschappers aan, die hem daarmee uit de baai van San Francisco lokten.