[update] OS: Marathon ontsierd door malloot

Icon Sport - OS Athene 2004Het laatste onderdeel van de Olympische Spelen, de marathon voor mannen over 42 kilometer en 195 meter, is vandaag ontsierd door een malloot. De man kwam ruim zeven kilometer voor de finish zomaar het parcours op en duwde de Braziliaan Vanderlei Lima, die op dat moment aan de leiding ging, hardhandig de weg af.

Het gaat om dezelfde man die vorig jaar bij de Formule 1-race van Engeland de baan opkwam met een protestdoek. De man, de Ierse oud-priester Cornelius Horan, rende destijds een stukje over de baan en zorgde voor zeer gevaarlijke situaties. Hij werd toen opgepakt en moest voor twee maanden de cel in.

Het duurde even voor de Braziliaan zijn weg kon vervolgen. Hij werd vervolgens ingehaald door de Italiaan Stefano Baldini en de Amerikaan Mebrahton Keflezighi. Baldini won de marathon in een tijd van 2 uur, 10 minuten en 54 seconden. Keflezighi werd op 34 seconden tweede. Lima wist in een tijd van 2.12.10 alsnog het brons te pakken, toen hij het Olympisch stadion inkwam werd hij getrakteerd op een groot applaus van het publiek.

Horan zal maandag worden voorgeleid.


'The Second Coming is near'


Update 00:36
Brazilië heeft protest aangetekend bij het hof van arbitrage (CAS), omdat Vanderlei de Lima niet eveneens een gouden medaille heeft gekregen. Het CAS is het hoogste rechtsorgaan in de sport. De Braziliaan kreeg bij de prijsuitreiking wel de Pierre de Coubertin Medaille, genoemd naar de grondlegger van de moderne Spelen. "Het is een beloning voor zijn blijk van sportiviteit en Olympische waarden", aldus het IOC.

--
Klik hier voor een filmpje van het gebeuren.