Moslimgroep claimt aanslag vliegtuigen

Icoon Buitenlands nieuws Een obscure islamitische terreurgroep heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op twee Russische vliegtuigen van afgelopen dinsdag op zich genomen. Op een website van militante moslims eisten de Islambouli Brigades de aanslagen, waarbij zeker 89 mensen om het leven kwamen, op.

Op de website is het volgende te lezen: "Wij van de Islamboeli Brigades maken bekend dat onze heilige strijders erin zijn geslaagd twee Russische vliegtuigen te kapen, en dat ze werden bekroond met succes, hoewel ze in het begin met problemen werden geconfronteerd" aldus de verklaring. De moslimterroristen claimden eerder al de aanslag op de Pakistaanse premier Shaukat Aziz.

Volgens eigen woorden van de 'Brigades' hebben ze nauwe contacten met Al-Qaida. De moslimterreurgroep is vernoemd naar luitenant Kaled Islamboeli, de leider van een groep soldaten die in 1981 de Egyptische president Anwar Sadat heeft vermoord. Diens broer Mohammed Sjawki al-Islamboeli wordt gezocht voor terroristische activiteiten.

Het is nog niet duidelijk wat de rol is van de twee vrouwen, van wie de lichamen niet zijn opgevraagd door nabestaanden. In elk vliegtuig heeft één Tsjetsjeense vrouw gezeten. Omdat het lichaam van één van de vrouwen zwaar verminkt is en het andere onvindbaar, wordt vermoed dat ze explosieven droegen.