Ook explosieven in tweede Russische vliegtuig

Icoon Buitenlands nieuws Tussen de resten van het wrak van ťťn van de twee vliegtuigen, die afgelopen dinsdag neerstortten in Rusland, zijn nu ook sporen van explosieven aangetroffen. Er werd vrijdag al bekend dat er resten van explosieven in het andere toestel gevonden waren. Bij de dubbele vliegtuigramp kwamen alle 89 inzittenden van de twee toestellen om het leven.

"Bij verder onderzoek aan de resten van de Toepolev-134, die afgelopen dinsdag neerstortte, zijn sporen van hexogeen aangetoond," aldus een woordvoerder van de Russische inlichtingendienst FSB. Van dezelfde stof, hexogeen, werden ook sporen tussen de overblijfselen van het andere toestel gevonden. Hexogeen is beter bekend onder de naam 'RDX'.

Het onderzoek naar de daders van de aanslagen richt zich momenteel vooral op twee vrouwen met Tsjetsjeense achternamen. Van alle passagiers hebben familieleden inmiddels het stoffelijk overschot opgeŽist, behalve van deze twee vrouwen. Bovendien kochten de vrouwen beide op het allerlaatste moment een ticket op ťťn van de neergestorte vluchten.

Als de vrouwen inderdaad verantwoordelijk zijn voor de aanslagen, zou dat niet de eerste keer zijn dat Tsjetsjeense vrouwen een aanslag plegen. In het verleden zijn in Rusland wel vaker aanslagen toegeschreven aan weduwen van omgekomen Tsjetsjeense strijders.