Geen vergoeding regenval voor akkerbouwers

Icoon Binnenlands nieuws Het kabinet heeft vrijdag in de ministerraad besloten dat er geen financiële vergoeding voor akkerbouwers beschikbaar komt. Die hadden daar om gevraagd vanwege de hevige regenval van de laatste paar weken. Doornbos, de voorzitter van LTO-Nederland (land- en tuinbouworganisaties) vindt dat het kabinet zijn verantwoordelijkheid ontloopt. Premier Balkenende verklaarde echter dat schade door regenval voor akkerbouwers gewoon bij het normale ondernemersrisico hoort.

Balkenende benadrukte bovendien dat er gewoon een verzekering tegen waterschade bestaat. "Als de overheid dan toch gaat betalen, zou dat een slecht signaal zijn," aldus Balkenende. Volgens Doornbos is het weliswaar zo dat er sinds dit voorjaar zo'n verzekering bestaat, maar heeft die verzekering nog bijna geen bekendheid. De verzekeraar AgriVer zou de polis alleen nog maar aan zijn bestaande leden aangeboden hebben. Een waterschadeverzekering voor alle boeren is volgens Doornbos mede door strenge overheidsregels ook nog niet van de grond gekomen, en staat nu pas gepland voor 2005.

LTO-Nederland zal doorgaan met het inventariseren van de schade en zal die vervolgens proberen te verhalen op het rijk, de provincies, de waterschappen en de gemeenten, omdat de wateroverlast vaak ook veroorzaakt wordt door een slechte afvoer van het regenwater.

Naar schatting zijn enkele honderden boeren in Nederland zwaar gedupeerd door de zware regenval.