Filmpje van Hirsi Ali en Van Gogh bij VPRO

Morgenavond is VVD-Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali te gast in het tv-programma Zomergasten van de VPRO. Speciaal voor die uitzending heeft de politica samen met cineast Theo van Gogh een filmpje gemaakt waarin de meest vrouwonvriendelijke teksten uit de koran onder de aandacht worden gebracht.

Van Gogh noemt het zelf een "pamflet-achtige film". Te zien zijn vier mishandelde vrouwen die zijn afgebeeld in een doorschijnend gewaad, waarbij de borsten zichtbaar zijn. Op de lichamen is een aantal omstreden tekstfragmenten in het Arabisch gekalligrafeerd. ''Het draait allemaal om een dialoog met Allah. Hirsi Ali komt niet in beeld. Haar stem is wel te horen in een traditioneel islamitisch gebed'', aldus de filmmaker. De Engelstalige film heet Submission, wat in dit geval staat voor 'overgave aan Allah'.

Het filmpje van 10 minuten kostte 18.000 euro, wat Van Gogh uit eigen zak betaald heeft. Hij gaat het filmpje ook opsturen naar de Arabische tv-zender Al Jazeera. Van Gogh: "Die zenden ook filmpjes uit van Bin Laden, dus zullen ze hier vast geen moeite mee hebben".

-
Site van Zomergasten. Hirsi Ali is daarin morgenavond te zien vanaf 21:10 op Nederland 3.