Terrorist kan Nederlanderschap kwijtraken

Thorical had ons via de nieuws-submit te melden:

Allochtonen die genaturaliseerd zijn tot Nederlander kunnen in de toekomst, wanneer ze betrokken zijn bij terroristische activiteiten, het Nederlanderschap verliezen. Het kabinet besloot gisteren de wet zo te wijzigen dat dat mogelijk wordt.

Verder stemde het kabinet in met een voorstel van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie om de meervoudige nationaliteit verder in te perken. Vreemdelingen die met een Nederlander trouwen en de Nederlandse nationaliteit willen, moeten afstand doen van hun oorspronkelijke nationaliteit. Daardoor komt er in gezinnen straks vaker één nationaliteit voor waardoor hun kinderen alleen nog de Nederlandse nationaliteit krijgen.

Er bestaal al sinds 1997 een verplichting om afstand te doen van de oorspronkelijke nationaliteit als het Nederlanderschap aanvaard wordt. Daarbij gelden echter uitzonderingen. Die worden verder ingeperkt.

Met het tegengaan van dubbele nationaliteiten wil het kabinet de integratie bevorderden, omdat mensen dan bewuster zouden kiezen voor een toekomst in Nederland. Eerder al maakt het kabinet bekend de dubbele nationaliteit van de derde generatie allochtonen af te schaffen.