'Doekachtig wezen' zichtbaar op foto Mars

Op een foto gemaakt door de Marsrover Spirit, is een merkwaardig doekachtig wezen te zien. Het is niet van het luchtkussen van de rover, want die ligt ruim twee kilometer verder, waar de rover neerdaalde uit Martiaanse lucht.

Op een kleurenfoto die door een derde is samengesteld uit de grijstint filterfoto's die door JPL/NASA beschikbaar zijn gesteld, is een doekachtig object te zien, met daaraan vast een soort afgebroken schedel. Het object doet volgens sommigen aan een fossiel van een schol, een zeedier, denken.

De Spirit had eerder aanwijzingen gevonden dat er in het verleden grote hoeveelheden stromend water op de locatie, de Gusev-krater, geweest is. De foto is gemaakt op Marsdag 223. Bij de bandensporen zijn witte vlekken te zien, wat mogelijk bevroren water is wat uit de grond kwam toen de wielen het er uit persten.


Foto laat vreemd doekachtig object zien. Klik op de foto voor de hele foto.

Door de verschillende grijstintfoto's die in een bepaald kleurenspectrum zijn genomen te combineren, is er een kleurenfoto te reconstrueren. De filters zijn zo gekozen, dat de inmiddels onder het stof zittende calibration target met deze instellingen de normale kleuren rood-groen-blauw heeft. De NASA heeft de foto met het doekachtig object niet in kleur gepubliceerd of aan de pers laten zien. Op de website van de NASA is geen commentaar over het object te lezen.


Combinatie van de filters L4+L5, L5 en L5+L6 geven een 'normale' rood-groen-blauw weergave