Journalist smokkelt nepbom aan boord van vliegtuig

Icoon Buitenlands nieuws Een journalist van de Britse krant The Sun heeft zonder enige moeite een nepbom aan boord van een commercieel vliegtuig met 220 vakantiegangers gesmokkeld. De journalist kon de nepbom zonder controles in het vliegtuig plaatsen. Dit is extra opmerkelijk omdat het vliegveld van Birmingham als een van de meest waarschijnlijke doelwitten van al-Qaeda in Groot-Brittannië is aangemerkt en de beveiliging daarom extra hoog is.

Anthony France kreeg een laag betaalde baan bij het vliegveld ondanks dat hij een valse naam, een vals adres, valse bankrekeninggegevens en valse referenties opgaf en loog over zijn verleden. Het sollicitatiegesprek duurde slechts twintig minuten voordat hij werd aangenomen, zonder dat zijn achtergrond gecontroleerd werd.

Na een tweedaagse training kreeg hij direct een beveiligingspasje waarmee hij bij een aantal van de meest gevoelige gedeeltes van het vliegveld kon komen. Het duurde niet lang voordat hij een gigantisch lek in de beveiliging vond. Bij de ingang voor de werknemers van het vliegveld werden alle tassen langs de gebruikelijke bagagecontrole gehaald. Maar omdat al het bagagepersoneel schoenen met stalen neuzen droeg, ging de metaaldetector altijd af.

Hoe beter de bewakers het personeel leerden kennen, hoe minder er gefouilleerd werd. Sommige mensen werden zelfs helemaal zonder gefouilleerd te worden doorgelaten. Als hij wel gefouilleerd werd, viel het France op dat er nooit in zijn schoenen gekeken werd.

Het kostte France dan ook weinig moeite om een imitatiebom aan boord te smokkelen die, als deze echt was geweest, meer dan genoeg was geweest om het vliegtuig op te blazen. Na het uitladen van de bagage uit een vliegtuig werd hij, tegen de regels in, alleen gelaten in de bagageruimte waar hij alle tijd had om de nepbom te plaatsen.

Het vliegveld en de regering hebben een onderzoek aangekondingd.

Anthony France met zijn \'bomschoen\'
Anthony France met zijn 'bomschoen'