'Leger Congo betrokken bij massaslachting Burundi'

Icoon Buitenlands nieuws Volgens de Burundese vice-president Alfonse-Marie Kadege waren soldaten van het Congolese leger betrokken bij de massaslachting in een VN-vluchtelingenkamp eerder deze maand. Dit heeft de vice-president zaterdag tijdens een toespraak gezegd. Congo en Burundi waren het eerder deze week nog eens geworden over een onafhankelijk onderzoek naar de moorden.

De toespraak maakte deel uit van een plechtigheid die het eind van de nationale rouwperiode voor de slachting markeerde. Bij de toespraak waren duizenden mensen aanwezig. "Burundi is aangevallen door vijanden, komende uit Congo. Sommigen van hen behoren tot het Congolese leger," aldus Kadege.

Bij de aanval op het vluchtelingenkamp vlak bij de grens met Congo kwamen 160 mensen, veelal Tutsi's, om het leven. De aanval werd later opgeëist door de rebellenbeweging FLN die bestaat uit Hutu's. De FLN claimde later dat het om een vergissing ging en dat de aanval eigenlijk gericht was tegen een nabijgelegen Burundees legerkamp. Ooggetuigen spreken echter van een gerichte aanval.