Journaal-presentatoren werkten voor het UWV

NOS JournaalJournaal-presentatoren Gijs Wanders en Annette van Trigt hebben flink bijgeklust bij uitkeringsinstantie UWV. Dat heeft het instituut gisteren openbaar gemaak na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) door het KRO-programma 'Reporter'. Het televisieprogramma openbaarde al eerder dat parlementaire journalisten regelmatig werken voor ministeries.

Gijs Wanders ontving 196.782,50 euro voor werkzaamheden als dagvoorzitter, gespreksleider en adviseur. Hij gaf ook communicatie- en organisatieadviezen inzake de bijeenkomsten waar hij dagvoorzitter of gesprekleider was", aldus UWV. Annette van Trigt kreeg via haar bedrijfje 'Take Off Productions BV' een bedrag van 45.824 euro over het afgelopen jaar voor werkzaamheden bij het instituut.

Opvallend is dat Van Trigt op 15 februari nog een van de Journaaluitzendingen presenteerde over de uit de hand gelopen uitgaven voor de nieuwe huisvesting van het UWV. Op 5 en 12 februari was ze nog dagvoorzitter en gespreksleider bij de instantie.

Hoofdredacteur Hans Laroes van het Journaal kondigde juist in die periode aan dat hij het bijklussen van medewerkers wilde beperken. Op 12 februari stuurde hij een memo aan zijn personeel. Hierin stond dat niemand gebonden moest zijn om iedere schijn te vermijden dat het Journaal afhankelijk is. Laroes wil de presentatoren dan ook om opheldering vragen. "Mij waren deze activiteiten niet bekend", zegt hij. Volgens de regels hadden Wanders en Van Trigt de hoofdredactie toestemming moeten vragen.

Annette van Trigt zegt in een reactie enkel UWV-bijeenkomsten te hebben geleid. Advies geven deed ze niet. "Daar ben ik heel zuiver in", aldus de presentatrice. Gijs Wanders was niet voor commentaar bereikbaar.