Gedenkteken opgericht voor SS-ers in Estland

In het Estlandse dorp Lihula is vrijdag, op de "Dag van het herstel van de onafhankelijkheid", een gedenkteken geopend voor de gevallen soldaten van de 20-ste divisie van de nazistische SS. Het gedenkteken is daar door de regionale regering in het kader van de viering van de Estlandse onafhankelijkheid neergezet.

"Dit is een gedenkteken voor de Estlanders, die moesten kiezen tussen twee kwade dingen - de Russische en de Duitse - en het minder erge hebben gekozen door in een Duits uniform voor een vrij Estland te hebben gevochten," zo verklaarde Heino Kert namens de 'Vereniging van de strijders voor de vrijheid van Estland'. Deze vereniging is opgericht door de Estlandse oorlogsveteranen die aan de fascistische zijde hebben gevochten.

Bij de opening van het gedenkteken werden vaandels van de nazistische troepen uitgehangen, bloemen gelegd en bomen geplant. Het gedenkteken staat op een kerkhof, pal naast een gedenkteken voor de aan Russische zijde gevallen soldaten. Het gedenkteken is een beeld van een soldaat in een nazistische uniform. De tekst eronder luidt: "Voor de Estlandse soldaten, die in 1940-1945 tegen het Bolsjewisme en voor de Estlandse onafhankelijkheid hebben gevochten."

In 2002 werd hetzelfde gedenkteken in de stad Pjarnu gezet, maar werd er op last van het gemeentehuis al na negen dagen weer weggehaald. De tekst luidde toen anders: "Voor alle Estlandse soldaten, die stierven in de bevrijdende oorlog voor een vrij Europa in 1940-1945."

12 Augustus zei de premier van Estland nog, dat het "...nazisme een misdaad is, en het neerzetten van een Estlander in een nazi-uniform een zware schaduw over ons volk werpt". Hij noemde het gedenkteken "een provocatie." Ook de Russischtalige 'Verenigde Nationale Partij Estonia' is tegen het gedenkteken. De politie is een onderzoek begonnen naar de plaatsing van het monument en zal kijken of er genoeg bewijs is om een zaak te beginnen wegens het verstoren van de openbare orde en voor het aanzetten tot sociale strijd en onrust.

Met dank aan user Sessy, die dit voor ons uit het Russisch vertaalde alvorens dit te submitten!