'Altijd dezelfde argumenten tegen moskee'

Icoon Binnenlands nieuws De discussie over (nieuwe) moskeeën in Nederland is de laatste weken weer opgelaaid. Deze week betrof het een moskee in Zeist. Eerder deze maand ging het over de moskeeën in Driebergen en Roosendaal. In Zeist ging de discussie met name over het oproepen tot gebed via de minaretten van de Moslimen Mathakinemoskee.

"Het is iedere keer een volksoproer rond moskeeën, zeker als het om nieuwbouw gaat", zucht Yassin Hartog, coördinator van de stichting Islam en Burgerschap. Volgens hem is een moskee langzamerhand net als een verslaafdenopvang een omstreden voorziening. Tegenstanders zijn er altijd, doorgaans met dezelfde argumenten: een moskee past niet in het straatbeeld en is slecht voor de integratie.

Hartog denkt dat deze discussies vermeden kunnen worden in buurten en moskeeën nader contact tot elkaar zoeken. "Moskeebesturen mogen de hand wat dat betreft in eigen boezem steken. Het zijn niet bepaald specialisten op het gebied van de public relations."

Piet Oskam, voorzitter van de SGP-afdeling in Zeist, zegt met zorgen naar de toekomst te kijken. "Vrijheid van godsdienst vind ik prima, maar dat heeft niets te maken met Arabische leuzen die door de straten schallen. Dat is een vreselijk geluid en de teksten zijn soms discriminerend." De voorzitter van het Zeister moskeebestuur bestrijdt dit. Hij beschuldigt Oskam en consorten van discriminatie. Islamoloog Sjoerd van Koningsveld van de Universiteit Leiden vindt dat gemeenten doorschieten als het gaat om het stellen van eisen aan moskeeën. "In verschillende plaatsen krijgen moslims alleen een vergunning voor een moskee als ze de minaret weggelaten. Of ze mogen er geen oosters uiterlijk aan geven. Belachelijk. Als een christelijke gemeenschap een kerk wil bouwen, wordt toch ook niet gevraagd de toren weg te laten?", aldus Van Koningsveld.

Haci Karacaer, directeur van de Turkse stichting Milli Görüs, noemt de oproep tot gebed overbodig en onzinnig. "We hebben toch allemaal een horloge om? Dan weet je vanzelf wanneer het tijd is om te bidden. Bovendien als een oproep vanaf een minaret met het maximaal toegestane aantal decibellen wordt gedaan, is het honderd meter verder al niet meer te horen."

De Aya Sofya moskee in Amsterdam
Terwijl de discussie over de komst van nieuwe moskeeën oplaait, werd deze week bekend dat er in Amsterdam begonnen zal worden met de bouw van een gigantische moskee, de Aya Soya. Deze moskee zal de grootste worden van Europa, nog groter dan de Essalam Moskee in Rotterdam, die de grootste zou worden. Na twaalf jaar strijd werd het groene licht gegeven.