Voetbal: Uitslag Zweden - Nederland

Icon VoetbalHet Nederlands elftal heeft vanavond met 2-2 gelijkgespeeld tegen Zweden. De oefenwedstrijd in Stockholm was de eerste interland onder leiding van de nieuwe bondscoach Marco van Basten.

Ook voor Romeo Castelen en Dave van den Berg was het hun eerste wedstrijd in het Nederlands elftal. Zij stonden in de basis en bespeelden de flanken. Later in de wedstrijd maakten ook Jan Kromkamp en Collins John hun debuut.

Het vernieuwde Oranje begon echter niet goed aan de wedstrijd. Al na vier minuten prijkte er een 1-0 achterstand op het scorebord, nadat de zweedse spits Zlatan Ibrahimovic vol op de enkel van Rafael van der Vaart ging staan, de bal veroverde en vervolgens kon afleggen op Jonson, die goed afrondde. Van der Vaart, ploeggenoot van Ibrahimovic bij Ajax, moest geblesseerd van het veld.

Van der Vaart werd vervangen door Wesley Sneijder, die al na tien minuten een mooie goal scoorde. Na goed voorbereidend werk van Castelen en Van Bommel kreeg de middenvelder de bal en schoot hij hem met zijn linker goed in de kruising. Vlak voor rust kwam Oranje op voorsprong door een kopbal van Van Bommel, nadat een schot van opnieuw Sneijder nog was gepareerd door de Zweedse keeper Isaksson.

Ondertussen had Ibrahimovic alweer een nieuw slachtoffer gemaakt: op schandalige wijze plantte hij zijn elleboog in het gezicht van Giovanni van Bronckorst. Na rust ging hij ook nog eens met zijn voet op de rug van Heitinga (eveneens een ploeggenoot bij Ajax) staan. Deze twee konden gelukkig voor hen wel doorspelen.

Uitgerekend Ibrahimovic bracht de stand in de 69e minuut op 2-2. Na een hoekschop van Edman kon hij de bal binnentikken, waarmee de terechte eindstand (dat wel) op het bord kwam.

De kersverse aanvoerder Edgar Davids toonde zich na afloop tevreden over het spel van Oranje: "We hadden een paar doelstellingen voor het duel. We wilden vooruit verdedigen en voetballend naar de goal gaan. Dat is op de eerste tien minuten na goed gelukt."

Van Basten zei vooral een leuke wedstrijd te hebben gezien. "We hebben veel kansen gecreëerd en dat is positief. Bij vlagen speelden we goed, maar we hebben te veel kansen weggegeven. Onze speelstijl is leuk, maar wel riskant en dat hebben we gezien." Over de debutanten op de vleugels was Van Basten tevreden: "Van den Bergh had een beetje pech, maar hij speelde goed. Castelen was af en toe erg gevaarlijk."