Lycos tekent cassatie aan voor anonimiteit

Icoon Digital nieuws De internetdienst Lycos gaat in cassatie tegen een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. Volgens het hof moet Lycos de gegevens van een klant afstaan aan een postzegelhandelaar in Tilburg. De handelaar werd enige tijd geleden via een door Lycos gehoste website aan de schandpaal genageld.

Lycos weigert echter de gegevens te overhandigen omdat het vindt de privacy van zijn klanten te mogen beschermen. Omdat de website waar het om gaat al is verwijderd, ziet Lycos al helemaal geen reden om de persoonsgegevens te overhandigen.

Het hof was het hier echter niet mee eens. De beschuldigingen aan het adres van de Tilburgse handelaar zouden weliswaar 'niet onmiskenbaar onrechtmatig' zijn, toch zou het volgens het hof maatschappelijk ongewenst zijn als de eigenaar van een website op geen enkele manier aangesproken kan worden door een derde.

De advocaat van Lycos denkt dat de uitspraak in strijd is met de Europese richtlijnen. Met het in cassatie gaan hoopt Lycos een principiŽle uitspraak van de Hoge Raad over het afstaan van persoonsgegevens aan derden te verkrijgen.