Nieren te koop via Hengelose website

Icoon Binnenlands nieuwsOp een Hengelose website over nierdonatie en op de site van de Nierpatiëntenvereniging Nederland (NvN) hebben mensen een nier te koop aangeboden. Het gaat om twee mensen uit Assen en Hoofddorp en een derde uit België.

Het verkopen van nieren is in Nederland strafbaar op basis van de Wet op de orgaandonatie. De Nierstichting keurt de verkoop af en noemt deze ‘volstrekt onethisch’ en 'maatschappelijk onaanvaardbaar'. Inmiddels is aangifte gedaan bij de politie in Hengelo.

Na overleg hierover met justitie in Almelo bleek de politie niets te kunnen doen. Ten eerste omdat er nog geen strafbaar feit gepleegd is en ten tweede omdat er geen vraagprijs wordt genoemd, waardoor niet formeel kan worden vastgesteld of er sprake is van het in de wet genoemde winstbejag.

Om de discussie rond de verkoop van organen los te maken heeft R. Wissink, die ooit vrijwillig een nier afstond aan zijn zus en daarover een site bijhield, één van de advertenties geanonimiseerd en op de site van de NvN geplaatst. Dit heeft geleid tot een storm aan reacties.

Wissink vindt dat in tijd van schaarste naar mogelijkheden gekeken moet worden tot het gecontroleerd te koop aanbieden van nieren.