Twee explosieven bij woning Berlusconi gevonden

Icoon Buitenlands nieuws Bij de woning van de Italiaanse premier Berlusconi op Sardinië zijn in de nacht van dinsdag op woensdag twee explosieven gevonden. De politie ontdekte de bommen naar aanleiding van een anonieme telefonische tip. Enkele uren daarvoor had Berlusconi de Britse premier Blair nog op het eiland ontvangen, zo meldde het Italiaanse persbureau Ansa woensdag.

De anonieme tipgever belde dinsdagavond een regionale krant met een waarschuwing voor twee explosieven. Volgens hem waren de bommen voor Berlusconi bedoeld. Hij zei uit naam van de Proletarische Kernen voor het Communisme te bellen. De beller omschreef de precieze locatie van het eerste explosief, maar vond dat de politie de tweede zelf maar moest gaan zoeken.

Het eerste explosief werd door de politie inderdaad op de beschreven positie aangetroffen, in een afvalbak in de buurt van het landgoed van de premier. De politie slaagde er tijdig in om het explosief onschadelijk te maken wat volgens de Italiaanse krant Corriere della Serra om precies twee uur 's nachts had moeten ontploffen. De tweede bom werd woensdagochtend om half vijf gevonden.

De Proletarische Kernen voor het Communisme is een anarchistische groepering die voor de onafhankelijkheid van Sardinië strijdt. Sinds 2000 heeft de groep meer dan twintig aanslagen voor zich opgeëist. De groep is momenteel niet de enige groep die Berlusconi bedreigt. Eerder deze maand dreigde de Abu Hafs al-Masri Brigades ook al met aanslagen op de Italiaanse premier.