Hoofdpijn vaak veroorzaakt door pijnstillers

Icoon Medisch nieuws Mensen die last hebben van zware hoofdpijn slikken vaak teveel pijnstillers. Hierdoor kan de hoofdpijn juist erger worden. Huisartsen moeten hier veel alerter op worden volgens de nieuwe richtlijnen voor behandeling van hoofdpijn van het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG), zo meldde het Algemeen Dagblad woensdag.

Het NHG vindt dat artsen vaak onvoldoende weten wat iemand allemaal slikt, wat de diagnose kan bemoeilijken. Het effect van de pijnstillers op hoofdpijn is volgens het NHG veel zwaarder dan de meeste mensen denken. Zo zou iemand al hoofdpijn kunnen krijgen van het drie keer per week slikken van paracetamol.

De grootste risicogroep bestaat uit mensen die normaal al veel last hebben van hoofdpijn, waardoor ze veel medicijnen slikken. De beste oplossing zou het in één keer van de pijnstillers afkicken zijn.

Het is nog niet bekend waarom het slikken van veel pijnstillers hoofdpijn kan veroorzaken. Naast pijnstillers is overigens ook het gebruik van te veel cafeïne vaak een reden voor zware hoofdpijn.