Oppositie Venezuela verdeeld over uitslag referendum

Icoon politiek buitenland nieuwsDe Venezolaanse oppositie heeft verdeeld gereageerd op de uitslag van het referendum dat president Hugo Chávez mandaat gaf door te gaan. Nadat de belangrijkste oppositiepartij openlijk twijfel had geuit over de winst van de zittende president geeft de belangrijkste werkgeversorganisatie toe dat Chávez heeft gewonnen.

De Verenigde Staten hebben inmiddels in een reactie laten weten ook de uitslag te erkennen. Gisteren had het land nog een onderzoek geëist naar aanleiding van klachten van de Venezolaanse oppositie over mogelijke stembusfraude. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is het wel zaak dat internationale waarnemers de twijfel wegnemen. Voormalig Amerikaans president Jimmy Carter, die leiding geeft aan de waarnemers, heeft echter al verklaard dat het referendum eerlijk verlopen is.

Hugo Chávez kreeg in het referendum over zijn functioneren 58 procent van de bevolking achter zich. Hij heeft hiermee het vertrouwen om zijn ambtstermijn tot 2006 vol te maken. De relatie tussen de VS en de socialistische regering van Chávez is echter gespannen.