Deel vikingschip uit 1009 ontdekt

ircle had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsArcheologen hebben vandaag in Vlaardingen delen van een vikingschip uit 1009 ontdekt. Een grafkist uit 1043 die eerder opgegraven was, bestond uit hetzelfde hout als dat van de boot. Vermoedelijk bouwden Deense vikingen handelsschepen die via Vlaardingen naar Tiel voeren, aldus stadsarcheoloog T. de Ridder.

Waarschijnlijk was Vlaardingen opgenomen in een internationaal handelsnetwerk tussen Deense vikingen en Friese kooplieden. Eerder werd er al in Tiel een deel van een Engels vikingschip ontdekt. Het vermoeden bestaat dat dit ook deel uitmaakte van het netwerk.

Uit het onderzoek bleek ook dat er in de kisten hout uit Noordwest-Europa zat. Volgens De Ridder is het dan ook goed mogelijk dat niet alleen de vikingen, maar ook de oude Friezen vikingschepen bouwden. Tot nu toe was onbekend met wat voor schepen Nederlanders en Vlamingen de Noordzee bevoeren.

In 2002 werden er in Vlaardingen vijftig grafkisten in het oude centrum van de stad ontdekt. Een groot deel van het onderzochte hout zou schroothout zijn, maar andere planken bleken afkomstig te zijn van schepen, waaronder drie vikingschepen.

Bij de opgraving in het centrum van Vlaardingen werd ook een zeldzame boomstamgrafkist met een lengte van twee meter ontdekt.