Uitleveren actievoerder aan Zweden mag

aboeAbdullah had ons via de nieuws-submit te melden:

De antiglobalist Maarten Blok mag van de rechter uitgeleverd worden aan Zweden. Minister Donner van Justitie liet eerder al weten dat hij Blok aan de Zweden wil uitleveren, maar Blok spande daarop een geding aan tegen de Staat.

Zweden verdenkt de 23-jarige Amsterdammer ervan dat hij tijdens de EU-top van juni 2001 in Göteborg een agent zwaar heeft mishandeld. Blok heeft dat altijd ontkend en vreest een hoge straf, omdat activisten die indertijd opgepakt werden lang de cel ingingen.

De advocaat van Blok, Victor Koppe, wees er tijdens de rechtszitting op dat Amnesty International, en een door de Zweedse overheid ingestelde commissie, kritiek hadden op de processen naar aanleiding van de Eurotop. Er zouden voor Zweedse begrippen ongebruikelijk hoge straffen zijn uitgedeeld, terwijl het bewijs erg mager was. De rechter wees de bezwaren van Blok en diens advocaat echter van de hand.

Wanneer Blok uitgeleverd gaat worden is nog niet duidelijk. Eerst moet minister Donner nog Kamervragen beantwoorden over deze zaak. Het OM in Zweden, dat Blok al jaren wil hebben, wil de antiglobalist op 7 september voor de rechter brengen.

-
Steunsite voor Maarten Blok.