Vakantiewerk in kwart van de gevallen onveilig

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Meer dan een kwart van de bedrijven die de Arbeidsinspectie deze zomer heeft bezocht houdt zich niet aan de regels voor jonge vakantiewerkers. De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken heeft de tussenuitslag van het onderzoek maandag bekend gemaakt. Van de tot nu toe 480 gecontroleerde ondernemingen hield 28 procent zich onvoldoende aan de regels.

In totaal constateerde de Arbeidsinspectie 187 overtredingen. Bijna eenderde van deze overtredingen betrof kinderen tussen de 13 en 15 jaar die voor hen verboden werk moesten verrichten, zoals werk aan de lopende band of in de buurt van een werkende machine. Bij in totaal veertig bedrijven was er geen risico-inventarisatie en -evaluatie aanwezig, wat wel verplicht is.

Volgens een woordvoerster van de Arbeidsinspectie zijn de controles nog niet klaar. "Maar zo op het oog lijken de werkgevers dit jaar beter op de hoogte van de regels voor vakantiewerk," aldus de woordvoerster. In 2003 vond de inspectie namelijk nog bij 33 procent van de bedrijven een overtreding.

Dit jaar richten de inspecties zich vooral op de landbouw en de gezondheidszorg, omdat daar veel vakantiewerkers onder de 18 jaar werken.