DVD verkoop heeft VHS bijna verdreven

De verkoop van voorbespeelde vhs-banden is, slechts luttele jaren na de invoering van de dvd, bijna geheel over genomen door dit nieuwe medium. De NVPI, de brancheorganisatie van de entertainmentbranche maakte bekend dat er in de eerste zes maanden van 2004 9,5 miljoen dvd's werden verkocht in Nederland, tegenover slechts 1,3 miljoen vhs-banden.

Als deze cijfers worden vergeleken met die van een jaar geleden, blijkt dat het aantal verkochte vhs-banden met 59 procent is afgenomen, terwijl het aantal verkochte dvd's met 60 procent toenam.

Interessant is ook de gemiddelde winkelprijs van een dvd in vergelijking met vorig jaar; deze daalde van 19,90 euro naar 14,26 euro. Daarmee steeg de omzet uit dvd-verkopen met 15 procent naar 135 miljoen euro en zo zorgt de dvd nu voor 93 procent van de totale omzet in de videofilmmarkt.

Ook deze totale filmmarkt groeide nog; deze steeg in het eerste zes maanden van dit jaar met 4 procent in omzet en 18 procent in het aantal stuks. Volgens het NVPI lijkr daarmee het downloaden van films geen enkele of weinig invloed te hebben op de filmverkopen. Of dit met het steeds makkelijker en goedkoper wordende thuiskopiëren van dvd's zo zal blijven is niet bekend, daar repte de NVPI namelijk met geen woord over. Wel verwachten ze de komende maanden een blijvende groei, onder meer dankzij enkele grote blockbusters die de komende maanden op DVD in de schappen komen te liggen.