Protest tegen asielzoekers verboden

De demonstratie die de Nationale Alliantie vanavond bij asielzoekerscentrum Beatrixoord in Eindhoven wilde houden, is op last van burgemeester Alexander Sakkers verboden. De uiterst rechtse partij wilde in Eindhoven betogen tegen de ongeregeldheden die de asielzoekers verleden maand gaven door de weg te blokkeren, tijdens een protest na het overlijden van een mede-asielzoekster. De asielzoekers bekogelden toen de politie met stenen en sloegen met stokken.

De Nationale Alliantie meent dat de asielzoekers helemaal niet hadden mogen demonstreren, omdat zij in Nederland wonen zonder verblijfsvergunning. Bovendien vindt de groepering dat het met ''dergelijke vormen van brutaliteit afgelopen moet zijn.''

De gemeente stond in eerste instantie de demonstratie van de Nationale Alliantie toe, op voorwaarde dat er geen racistische leuzen geroepen zouden worden. Maar nu is bekend geworden dat de Steungroep Gast Vrij! een tegendemonstratie wil ondernemen. Ze riepen daartoe op via Indymedia. Hiermee is de kans op geweld echter reŽel geworden, zo beargumenteert de burgervader zijn verbod. Sakkers verwijst ter voorbeeld naar een demonstratie van juni in Den Haag. Daar zochten extreemlinkse demonstranten van de AFA de confrontatie met een demonstratie van de neo-nazistische NVU.

De Steungroep Gast Vrij! mag overigens ook niet demonstreren van Sakkers. De groep legt de schuld voor het uit de hand lopen van de demonstratie in juli bij burgemeester Sakkers en de politie. De tegendemonstratie van de steungroep zou ook een protest tegen de verrechtsing van de maatschappij moeten zijn.