Toys'R'Us 'wil speelgoed kwijt'

Icoon Economie NieuwsDe Amerikaanse speelgoedketen Toys'R'Us denkt erover haar speelgoeddivisie te verkopen. Onder andere door prijzenoorlogen van discounters, voornamelijk Wal-Mart, voelt de op-een-na-grootste speelgoedretailer zich gedwongen het bedrijf grondig te herstructureren. In een poging de kosten fors te verminderen overweegt men zelfs om de afdeling helemaal te verkopen.

De divisie Babies'R'Us (babymeubeltjes en accessoires) loopt wel goed. Het bedrijf gaat daarom de twee afdelingen als losstaande eenheden besturen. Babies'R'Us heeft niet zo veel last gehad van discounters. De afdeling is goed voor 15% van de omzet van het bedrijf en boekte een omzetstijging van 11% ten opzichte van het voorgaande jaar. In dezelfde periode daalde de omzet van Toys'R'Us met 4%. Toys'R'Us heeft 683 winkels in de Verenigde Staten en 579 winkels in de rest van de wereld. Ook via de internetsite van het bedrijf wordt speelgoed verkocht.

Een analist bij S&P (Standard&Poor) verklaarde: "Traditioneel speelgoed wordt steeds minder belangrijk, omdat kinderen steeds vroeger kiezen voor computerspelletjes en -software, sportartikelen en muziek als entertainment."

John Eyler, directeur van Toys'R'Us, zei dat de speelgoed- en babyafdelingen van het bedrijf zich in "zeer verschillende fasen in de groeicirkel," bevinden en dat een scheiding de baby-business meer kans zou geven zijn gezonde groei voort te zetten.