'CoolWebSearch meest hardnekkige spyware'

Volgens een onderzoek van een Australische internetprovider is spyware-variant CoolWebSearch (CWS) de grootste dreiging voor een argeloze internetter. Het programma, dat ongemerkt kan worden ge´nstalleerd op een PC, doet de prestaties van een computer verminderen of kan zelfs een pc laten crashen.

CWS verandert onder meer de startpagina van de gebruiker, en laat deze vervolgens vaak naar coolwebsearch.com verwijzen. De spyware kan pornografische links aan de favorieten toevoegen of de computer van een internetter bedelven onder de pop-ups. De Nederlandse student Merijn Bellekom ging een jarenlange strijd aan met de applicatie, en ontwikkelde tooltjes waarmee CWS kon worden verwijderd. Hij heeft eerder dit jaar echter het bijltje erbij neergegooid. "Ik heb niet de middelen om de nieuwste varianten te verwijderen. Ze zijn te agressief en te gecompliceerd om automatisch te verwijderen," zo liet Bellekom weten.

Na updates van zijn software werd de site van Bellekom regelmatig aangevallen door een DDOS-attack (Denial of Service). Volgens de student zijn de nieuwste varianten van CWS 'a living hell'. Een andere internetter heeft inmiddels de strijd tegen CoolWebSearch opgepakt en probeert achter de identiteit van de makers te komen.