Modchip-verkoper loog in rechtszaak

Icoon Games nieuwsEnkele weken geleden spande Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) een rechtszaak aan tegen David Ball vanwege de verkoop van modchips voor PlayStation consoles. In een uitspraak in die zaak oordeelde de rechter het gebruik van, alsmede het adverteren met, en in bezit hebben van modchips, bedoeld om de technische beschermingsmaatregelen van de PlayStation 2 console uit te schakelen om onofficiŽle of gekopieerde spellen te spelen, als illegaal.

De 60-jarige David Ball bekende toentertijd 1500 Messiah 2 modchips verkocht te hebben. In oktober zal de uitspraak in deze zaak volgen. Nu blijkt echter, dat hij een aantal zaken verzwegen heeft.

Zo bleek hij een bankrekening te hebben op het eiland Guernsey waarop hij een deel van de modchip-inkomsten had gestort. Ook bleek hij in plaats van "slechts" 1500 modchips er in werkelijkheid 13.700 verhandeld te hebben. Bovendien had hij verklaard dat hij na 31 oktober vorig jaar (toen de wet op de "copy protection and technical protection measures" van kracht werd) gestopt was met de handel in modchips. Dat blijkt niet te kloppen, na die datum heeft hij nog zeker 60.000 euro verdiend met de verkoop, hoewel het grootste deel daarvan uit bestellingen kwam die wel voor 31 oktober geplaatst waren. Een medewerker van Sony plaatste na 31 oktober een nep-bestelling van 100 modchips voor 2500 euro en deze werden op de afgesproken tijd en plaats overhandigd.

De rechter heeft het feit dat de aangeklaagde van een klein pensioen rond moet komen en twee studerende kinderen moet onderhouden, alsmede de oprechte spijt die David Ball lijkt te tonen, mee laten tellen in de strafmaat. Hij moet nu een boete van (omgerekend) 3000 euro betalen voor het afleggen van valse verklaringen en een voorlopige boete van 22.000 euro aan Sony voor de gemaakte kosten om hem voor het gerecht te slepen. De rechter had eigenlijk een veel zwaardere straf in gedachten.

In oktober volgt de uitspraak in de rechtszaak, dan krijgt David Ball te horen hoeveel hij Sony moet betalen vanwege toegebrachte schade en de rest van de gerechtskosten. Sony’s acties tegen David Ball maken deel uit van een reeks aanklachten tegen "chippers" in heel Europa met als doel de intellectuele eigendomsrechten van het bedrijf te beschermen.