VS geven ontwikkeling biometrisch paspoort meer tijd

De Amerikaanse president George W. Bush heeft bevriende landen nog een jaar extra de tijd gegeven om zogenaamde biometrische paspoorten te ontwikkelen. Reizigers uit de 27 landen, waaronder Nederland, hadden eigenlijk vanaf 26 oktober van dit jaar zo'n high-tech paspoort moeten hebben om Amerika in te kunnen. In deze paspoorten zijn biometrische gegevens, zoals een gezichtsscan en vingerafdrukken, van de reiziger opgenomen.

Veel landen gaven echter aan de deadline van 26 oktober nooit te kunnen halen, dus besloten de Amerikaanse autoriteiten deze iets op te schuiven, mede ook uit angst voor een verstoring van het internationale verkeer. Door deze beslissing kunnen de reizigers nu negentig dagen zonder visum de VS in. Wel worden ze aan de grens gefotografeerd en moeten ze digitale vingerafdrukken afgeven.

In Nederland zullen op 1 september de eerste proeven met de high-tech paspoorten plaatsvinden. In zes gemeenten kunnen inwoners een proefpas met gelaatsherkenning en een vingerafdruk bij het gemeentehuis ophalen. De Europese Unie heeft de verwachting uitgesproken uiterlijk eind 2005 te kunnen beginnen met de uitgifte van paspoorten met biometrische gegevens.