Sharia-bankieren toegestaan in Engeland

Groot-BrittanniŽ krijgt een islamitische bank, the Islamic Bank of Britain. De bank gaat volgens eigen zeggen naar de sharia-wetten van de islam opereren. Dit houdt onder meer in dat men geen rente mag berekenen voor leningen, maar ook niet mag geven op spaarrekeningen. De bank opent binnenkort haar eerste vestiging in Edgware Road, een rijke Arabische buurt in Londen.

De bank kreeg vorige week van de Britse financiŽle autoriteiten de felbegeerde licentie om te kunnen bankieren. De grootste moslimraad van Groot-BrittanniŽ jubelde het uit en sprak van een ,,waterscheiding in de geschiedenis van islamitische financiering in het Verenigd Koninkrijk''.

Goed bankieren naar sharia-wetten, en daarbij concurreren met westerse banken, is nog niet eenvoudig. De sharia-wetten schrijven voor dat winsten moeten worden gedeeld. Investeren in sectoren die gerelateerd zijn aan alcohol, gokken of wapens zijn verboden. Rente berekenen is helemaal uit den boze.

Om toch hypotheken te kunnen verstrekken is een constructie bedacht: Huiseigenaren betalen een premie bovenop hun vaste maandelijkse aflossing. Het grote bankconcern HSBC hanteert die methode overigens al enige tijd om moslims aan de hypotheek te krijgen.

Het volgens de Sharia bankieren wordt door veel moslims kritisch bekeken. Islamitische wetsgeleerden moeten nog oordelen of de regels inderdaad niet worden overtreden. Er komt een commissie die regelmatig gaat oordelen of alle bankproducten wel door de beugel kunnen.