Opnieuw joodse graven beklad in Frankrijk

Icoon Buitenlands nieuws Opnieuw zijn er in Frankrijk joodse graven beklad, dit jaar voor de derde maal. In de stad Lyon zijn zeker zestig graven beklad met hakenkruizen en antisemitische leuzen. Tevens werd een monument voor de slachtoffers van de holocaust vernield, zo lieten de Franse autoriteiten vandaag weten.

Wederom is de antisemtische daad scherp veroordeeld door president Jacques Chirac. Zo sprak hij van een laffe misdaad. Middels een brief garandeerde hij de joods gemeenschap dat de daders zullen worden gearresteerd en bestraft.

Inmiddels zijn twee personen aangeouden door de politie voor verhoor. Ze bevonden zich in de nabijheid van de begraafplaats ten tijde van de ontdekking van de grafschennis. Vooralsnog ontbreekt elk bewijs tegen hen.

Antisemitische incidenten komen steeds vaker voor in Frankrijk. In de eerste zes maanden van dit jaar werden in Frankrijk 510 antisemitische daden of bedreigingen geregistreerd. In heel 2003 waren dat er maar 593.

De incidenten lopen uiteen van grafschendingen, aanvallen op synagogen en andere joodse instituten tot fysiek geweld tegen joden. Zo werd in april ook een joods kerkhof bezocht door vandalen. Vorige maand werd een joodse jongen door een moslim neergestoken. In het oosten van Frankrijk zijn de laatste maanden vaker graven geschonden, niet alleen op joodse maar ook op christelijke en islamitische begraafplaatsen.

Joodse begraafplaats van Herrlisheim, Frankrijk
Bekladde joodse graven in april