'Politielector had banden met extreem-links'

Pim_In_Memoriam had ons via de nieuws-submit te melden:

Peter Klerks, vanaf 1 augustus lector aan de politieacademie in Apeldoorn, is in de jaren tachtig betrokken geweest bij extreem-linkse activiteiten. In die tijd had Klerks een zetel in de Amsterdamse gemeenteraad voor de PvdA.

Metro schrijft in haar dinsdag-editie dat Klerks onder andere zou hebben meegewerkt aan het achterhalen van politiegegevens en de publicatie daarvan in linkse bladen zoals Bluf!. Dit naar aanleiding van een onderzoek dat schrijver Peter Siebelt deed voor zijn op handen zijnde boek over Klerks.

In 1984 richtte Klerks met een compagnon het Buro Jansen en Janssen (J&J) op dat onderzoek deed naar de politie en inlichtingendiensten voor 'iedereen die er wat zinnigs mee kan doen', aldus een advertentie in het linkse blad AMOK. Volgens de Metro stonden de advertenties waarin J&J mensen opriepen om informatie te leveren voor een 'smerisarchief', tussen de artikelen over het maken van brandbommen.

Klerks ontkent dit bericht en zegt wel van de activiteiten te hebben geweten maar zelf niet aan mee te hebben gedaan. "Dat waren anderen." Peter Siebelt: "Klerks aanstellen als lector is hetzelfde als Osama bin Laden les laten geven op de academie voor inlichtingendiensten."