Qatruimte voor SomaliŰrs in Tilburg

Icoon Binnenlands nieuwsAls een van de eerste gemeenten in Nederland gaat Tilburg de vestiging van een qatruimte voor SomaliŰrs toestaan. De stad hoopt hiermee de overlast, veroorzaakt door de handel en het kauwen op de geestverruimende bladeren, te beperken.

Qat of Khaat zijn de blaadjes en takjes van de Catha Edulis Forsk, een plant die voornamelijk in Jemen, Kenia en EthiopiŰ wordt verbouwd. Bij het kauwen op de blaadjes komen de stoffen Cathinon en Chatine vrij die qua werking op amfetamine lijken. Bij langdurig gebruik kan qat leiden tot slapeloosheid, hyperactiviteit, verhoogde bloeddruk en hartkloppingen.

Omdat het gebruik van de bladeren niet verboden is kan de politie weinig ondernemen tegen de handel erin. Twee jaar geleden kwam de Somalische A. Gallas al met het idee een qatruimte aan de Ellenbergstraat te openen. Maar dit leidde in de buurt tot dusdanig grote commotie dat de gemeente besloot ervan af te zien.

Om dit soort onrust bij omwonenden deze keer te voorkomen gaat het college het nu anders aanpakken. Wethouder J. Hamming van de PvdA:”Zodra de locatie bekend is gaan we snel met de buurtbewoners om de tafel. Dit is de eerste stap. We hebben nu op papier staan waaraan een qatruimte moet voldoen”.

De ruimte zal niet toegankelijk zijn voor minderjarigen, er mogen alleen gebruikershoeveelheden worden verhandeld en om elf uur ‘s avonds moet de ruimte sluiten. Eind augustus wordt bekend waar de qatshop gevestigd gaat worden. Na een jaar zal de proef worden geŰvalueerd.