[update] Nederlanders gewond bij aanslagen in Turkije

Twee kleine hotels in Istanbul zijn vanmorgen rond 1:00 uur Nederlandse tijd getroffen door aanslagen. Vrijwel tegelijkertijd deed zich in de twee hotels een bomexplosie voor. Daarbij vielen twee doden en zeker zeven gewonden, waaronder twee Nederlanders. Over de identiteit van de dodelijke slachtsoffers is niets bekend.

De aanslagen zijn nog niet opgeŰist maar politiechef Cerrah is er vrijwel zeker van dat het gaat om terreuraanslagen. Kort voor de explosies was in een anoniem telefoontje gezegd dat in een van de hotels een bom zou ontploffen. De ontploffingen vonden plaats in de districten Laleli en Sultan Ahmet, waar veel toeristen verblijven. In hotel Pars in Laleli bevonden zich op het moment van de ontploffing 37 mensen. De tweede aanslag werd gepleegd in het Holiday Hotel in Sultanahmet waar twintig gasten waren.

Kort na de explosies in Laleli en Sultanahmet ontplofte er twee bommen in een opslagplaats voor gas in het district Esenyurt. Hierbij raakte niemand gewond en ontstonden er geen gaslekken, aldus een Turkse functionaris.

De aanslagen van afgelopen nacht kunnen het werk zijn geweest van de PKK, een Koerdische guerrilla-organisatie die strijdt voor een eigen Koerdische staat. Al vaker zijn toeristische trekpleisters het doelwit van de PKK geweest. Nadat de Koerdische afscheidingsbeweging in 1999 de wapens neerlegde, zijn in Turkije geen aanslagen meer gepleegd op toeristische doelen. In juni van dit jaar werden de wapens weer door de PKK opgepakt.

Update 18:14
De explosies zijn op een Turkse website opgeŰist door een groepering die banden zegt te hebben met het terreurnetwerk al-Qaeda. De groep dreigde op een islamitische website met meer aanslagen in de Turkse stad.