Particuliere ruimterace nadert ontknoping

Icoon Wetenschappelijk nieuws De race om de Ansari-X prijs komt steeds dichter bij een ontknoping. Zowel het SpaceShipOne van de firma Scaled Composites als de Wild Fire VI-raket van het Canadese da Vinci-team gaan eind september en begin oktober een poging doen om de prestigieuze prijs in de wacht te slepen.

De Ansari-X prijs is een prijs van tien miljoen dollar die klaarligt voor het eerste particuliere team dat er in slaagt een bemand ruimteschip in de ruimte te brengen. De eisen hierbij zijn dat er tenminste drie personen in passen en de vlucht binnen twee weken herhaald kan worden. Op dit moment proberen 25 teams uit zeven landen de hoofdprijs te bemachtigen.

SpaceShipOne
Het SpaceShipOne stijgt op, hier nog gekoppeld aan het draagvliegtuig 'White Knight' Het SpaceShipOne (foto) geldt als de grootste favoriet, nadat het team op 21 juni voor het eerst in de geschiedenis een particuliere ruimtevlucht uitvoerde. Het ruimtevaartuig bereikte hierbij een hoogte van 100,12 kilometer, waarmee het net boven de officiële grens van 100 kilometer kwam. In december 2003 brak het team ook al een record, door als eerste particulier team de geluidsbarrière te doorbreken.

De ruimtevlucht verliep echter niet zonder problemen, zoals een uitvallend oriëntatiesysteem. Deze problemen zijn inmiddels verholpen, en de volgende poging om de prijs te winnen staat gepland voor 29 september.

Wild Fire VI
Het SpaceShipOne is niet de enige serieuze kandidaat. Als alles goed gaat, zal op 2 oktober van dit jaar het Canadese da Vinci-team ook een poging doen.

Waar het SpaceShipOne door een draagvliegtuig op 15 kilometer hoogte gebracht wordt, doen de Canadezen het totaal anders. De Wild Fire VI-raket wordt namelijk door een heliumballon naar iets meer dan 24 kilometer hoogte gebracht en van daar vandaan gelanceerd.

Ongelukken
Niet alle pogingen verlopen even succesvol. Zondag eindigde een testvlucht van de Rubicon-1 raket van de Space Transportation Corporation nog in een explosie. Er vielen geen gewonden, omdat er tijdens de testvlucht nog poppen op de plaatsen van de piloten zaten. Wel werd de raket, en daarmee de droom van de oprichters van het low-budget bedrijfje, totaal vernietigd.