Partij 'Nederland Transparant' opgericht

Icoon politiek binnenland nieuws Nederland heeft er officieel een nieuwe politieke partij bij, namelijk Nederland Transparant. De drie initiatiefnemers hebben de partij twee maanden geleden bij de Kiesraad ingeschreven, en door een recente publicatie in de Staatscourant is de partij nu officieel.

Nederland Transparant is gebaseerd op de succesvolle Europese partij Europa Transparant, die in juni twee zetels haalde tijdens de Europese verkiezingen. Het gezicht van die partij, Paul van Buitenen, werd bekend omdat hij verduisteringen binnen de Europese Commissie aan het licht bracht.

Beide partijen hebben als overeenkomst dat ze zich vooral op het zo transparant mogelijk laten functioneren van de overheid richten. Fons Schirris, een van de initiatiefnemers van Nederland Transparant, benadrukte maandag dat zijn partij niets met het Europese broertje te maken heeft. Er is wel contact geweest met Van Buitenen, maar van een samenwerking is nog geen sprake.

Hoewel de partij mee zal gaan doen aan alle Nederlandse verkiezingen zijn er nog geen politieke standpunten. "Zolang er geen transparantie is met betrekking tot alle uitgaven van de overheid is het zinloos om een politiek standpunt in te nemen", aldus de initiatiefnemers.